Könnyen érthető kiállítás és irodalom

Special:Defekt
2022.12.03. - 17:30
Lejátszás

Hogyan lehet egy kiállítást értelmileg akadályozott emberek számára komfortossá és kulturálisan hozzáférhetővé tenni? Hogyan lehet a KÉK (Könnyen Érthető Kommunikáció) módszerével irodalmi műveket adaptálni? Mire jó ez? És ha jó, miért nincs mégsem semmi köze a jótékonysághoz?
Most szombati adásunkban a Kassák Múzeum kulturális akadálymentesítéséről és a János Vitéz könnyen érthető adaptációjáról beszélgetünk a különleges kiadvány létrehozóival, Nemes-Jakab Éva irodalomtörténész és múzeumpedagógussal, Horváth László Péter gyógypedagógus és egyetemi adjunktussal, illetve a két tervezőgrafikussal, Bodonyi Pannival és Szmolka Zoltánnal.

Könnyen érthető kommunikáció (KÉK):
A következő adásunkban négy vendégünk lesz. Itt lesz velünk Nemes-Jakab Éva, aki irodalommal és múzeumokkal foglalkozik. Beszélgetünk Horváth Péter Lászlóval is. Ő gyógypedagógus. Vendégünk lesz még Bodonyi Panni és Szmolka Zoltán. Ők grafikusok.
Az adásban két dologról fogunk beszélgetni. Mindkettő a KÉK módszerrel kapcsolatos. A KÉK azt jelenti, könnyen érthető kommunikáció.
Először a János Vitézről lesz szó. Ez egy irodalmi mű, amit Petőfi Sándor írt. Ez többek között Évának, Péternek, Panninak és Zolinak köszönhetően most könnyebben elolvasható.
A Kassák Múzeum a másik dolog, amiről beszélgetni fogunk.
Most már könnyebb a múzeumban tájékozódni. A műsorban kiderül, hogy miért.
Hallgassátok a műsort szombaton, 17 óra 30-kor!

special-defekt-plak-t-KEK-kiallitoter
Képleírás (látássérülteknek):
A képen egy egyszerűen megrajzolt kiállítótér látható, egy férfival és egy nővel a középpontjában, akik egymásnak háttal állva nézik a képeket a falon.
A nőalak a bal oldali fal felé fordul, a cipője és a felsője fehér, a nadrágja fekete. A fal, amely előtt áll, fekete. A férfialak ugyanilyen ruhában van, és a jobb oldali, halványszürke falat nézi. A padló alattuk sötétszürke. A két fal összeér az alakok háttérben, a kép közepétől kissé jobbra. A feliratokat leszámítva csak a férfi és a nő által nézett képeken vannak színek: sárga és piros.
A feliratok:
Legfelül a két emberalak fölött, a falak ívét követve halványsárga betűkkel „Special”, mellette halványpirossal: „Defekt”. Az alakok derekának vonala alatt vízszintes, piros betűkkel: „Múzeum és irodalom”, alatt kisebb, fehér betűkkel: „könnyen egyszerűen”. Végül a kép bal alsó sarkában fekete betűkkel: „Tilos Rádió”, alatta: „Szombat 17H30”.