Special:defekt

Special:defekt

minden második szombat 17:30-18:45

Műsor a művészet és a diverzitás összefüggéseiről

Feliratkozás

Betöltés...

Műsorunk témája a művészet és a diverzitás összefüggései. A sokszínűségen belül elsősorban az úgynevezett "fogyatékosság" érdekel bennünket. A fogyatékosságra mint társadalmi szerepre tekintünk, nem mint biológiai állapotra. Ebből következően a fogalmat tágan értelmezzük, és beleértjük a pszichoszociális fogyatékosságokat, azaz a mentális problémákat (orvosi nevükön "pszichiátriai betegségeket") is.
A témát három fő szempont felől közelítjük meg. Beszélgetünk egyrészt a fogyatékos emberek művészetéről, mint például a jelnyelvi költészetről, az art brutról vagy a speciális filmről.
Másrészt foglalkozunk a fogyatékosság ábrázolásával, ezen belül a fogyatékosság mint metafora jelentéseivel és a különböző fogyatékosságok megjelenítésével a filmben és más művészeti ágakban.
Harmadrészt feltérképezzük a kulturális akadálymentesítés, szerencsésebb nevén egyenlő hozzáférés itthoni viszonyait, ismertetjük például az audionarráció, azaz a filmek, színielőadások "láthatóvá tételének" vagy a könnyűzenei koncertek jelnyelvi tolmácsolásának már itthon is megvalósult példáit.
A műsorunkban a művészettel elsősorban mint céllal, nem mint eszközzel foglalkozunk, így a művészetterápia általában kevésbé lesz fókuszban.
Minden adásunkra más vendéget hívunk, köztük aktivistákat, művészettörténészeket, szociális szakembereket és ismert és ismeretlen művészeket.
Mottónk: Aki kíváncsi, aranyat lel!
Special:Defekt: hallgatni arany!

Betöltés...

Levél a műsorkészítőknek

Feladó

Tárgy

Üzenet