Faág és Szülőszövetség az állami gondozott és halmozottan sérült gyerekekért

civilizáció
2015.02.20. - 11:30
Lejátszás

A február 20-i műsorunkban Bácskai Zsófi a Faág Baráti Kör Egyesülettől és Domán Zoltán a Halmozottan Sérültek Heves Megyei Szülőszövetségtől voltak a vendégeink. Zsófi Pécsről, Zoltán pedig Egerből jöttek hozzánk beszélgetni.

Tagek: állami gondozott halmozottan sérült család önkéntes apák adomány fundraising

A Faág Baráti Kör Egyesület állami gondozott fiatalokat segít közös tanulással, készségfejlesztésekkel, közösségi programokkal. A foglalkozások nyitottak és a helyi iskolákból is gyakran csatlakoznak diákok. A Halmozottan Sérültek Heves Megyei Szülőszövetsége nyolcvan olyan családot fog össze a megyében, akik úgy döntöttek, hogy súlyosan sérült gyermekeiket nem hagyják intézetekre, hanem maguk végzik az ellátásukat. Egy ilyen változás a család életét teljesen átalakítja, sokan magukra maradnak a gyermekeikkel, de a család többi tagja, a testvérek feladatai és szerepe is átalakul, ez egy új életforma.

Mindkét szervezetben nagyon fontos a közösségszervezés. A Faágban figyelnek arra, hogy a gyerekek és nevelőik között bensőségesebb, személyesebb bizalmi viszony alakuljon ki, így a problémákat nem tárgyilagosan, hanem sokkal személyesebben tudják kezelni. A Szülőszövetség évente nőnapot, anyák napját, gyereknapot, nyári tábort, Mikulás ünnepséget szervez. A legtöbb szülő nem tud kimozdulni és nehézkes bármilyen kapcsolattartás – ezeken az eseményeken mindenkinek adódik valami apró ajándék, a gyerekeiket egyedül nevelő anyáknak külön sokat jelent a közösség. A Szülőszövetség összejövetelei másrészt ellensúlyozzák azt a terhet, amit a különbözőség a hétköznapokban jelent.

„Ha így külön elmegyünk valahová, mondjuk például nekem a legkisebbik fiam [...], ő tizennégy éves lesz most májusban és őt úgy képzeljétek el mint mondjuk egy három hónapos csecsemőt: úgy kell őt vinni, nem tud helyet változtatni, sőt helyzetet sem [...], nem tud egyedül táplálkozni, nem tud egyedül inni, tehát úgy kell etetni, itatni, mozgatni, természetesen pelenkázni, öltöztetni, satöbbi. És hogyha mi egy ilyen gyerekkel megjelenünk valahol csak úgy, akkor iszonyatosan megnéznek bennünket, vagy kinéznek maguk közül az emberek és ez miatt nem is szívesen megyünk sehová. De hogyha mondjuk megjelenik tíz család, akik mondjuk hasonló helyzetű gyerekekkel vannak - erre mondja az egyik tagtársunk, hogy egységben az erő - [...], akkor valahogy így akadálymentessé válik ez a dolog. És ha valahol van egy ilyen csoport, akkor másképpen állnak hozzánk az emberek, sokkal elfogadóbbak, befogadóbbak és sokkal kevésbé érezzük magunkat kívülállónak. Ez valahogy így erőt ad nekünk, hogyha így közösen vagyunk.“

A Szülőszövetség másik célja, hogy folyamatosan lobbizzon. Egy 10 évnél idősebb súlyosan sérült gyereket 24 órában ellátó szülő ma 45 ezer forint ápolási díjat kap. Ez teljesen méltatlan és elfogadhatatlan. Emellett nagyon sok a gyerekét egyedül nevelő anya, a Szülőszövetséghez kapcsolódó kb. 80 családból összesen 17-ben van apuka, így az anyára hárul minden teher. A cél, hogy azoknak a szülőknek, akik szeretnék önállóan gondozni a gyereküket ne kényszerüljenek intézetbe adni és legyen lehetőség normális iskoláztatásra és fejlesztésre.

Egyik szervezet sem dúskál támogatókban, a Faág most kezdett el foglalkozni szervezettebb adománygyűjtéssel, néhány önkéntes szülője támogatja a szervezetet, olyanok, akik eleve közelebbről látják a szervezetet, így érzékenyebbek is a céljai iránt. A tárgyi adományok gyakoribbak. A Szülőszövetséget is csupán néhány kisebb cég támogatja, a rendszeresen szervezett jótékonysági bálon a nyári tábor költségvetéséhez gyűjtenek adományokat.

„Néhány évvel ezelőtt kaptunk vagy 350 kg mosóport. Az egyik raktárban megsérültek ezek a csomagok és eladhatatlanok voltak. És képzeljétek el, hogy ezeket a mosóporokat mi leszállítottuk, összejöttünk vagy 15-en, szétzacsóztuk és mondjuk 6 kg jutott egy családnak. És meghirdettük, hogy itt és itt ezeket szétosztjuk, de sajnos nagyon sokan voltak olyanok, akik egész egyszerűen nem tudtak ezért elutazni. És akkor, van nálunk, említettem ezt a tizenhét apukát, van nálunk egy olyan, ami szerintem Magyarországon is egyedülálló, van nekünk egy Apa klubunk. És akkor az Apa klubosokkal közösen úgy döntöttünk, hogy ezeket így mindenhova elvisszük. És fantasztikusan jó érzés volt ezekbe a kis falukba, hát mentünk érte vagy 400 km-t. Összejöttünk, összedobtuk és két vagy három nap alatt ezeket szépen széthordtuk. [...] Nagyon fontosnak tartottuk, hogy mindenki egyformán részesüljön belőle.“

A Faág nagyon tudatosan szervezi az önkénteseit, rugalmasak az időbeosztások: egy hétre előre kell csak tervezni, mindenki annyit vállal, amennyit éppen tud. Sok egykori résztvevő visszatér segíteni és így ad vissza a szervezetnek. A Szülőszövetségen belül a családok is segítik egymást, de például szorosabban együttműködnek egy felső-tárkányi nyugdíjas klubbal, ahol a nagyszülőkorú mamák süteményekkel készülnek a közös programokra.

A Faág a közeljövőben színdarabot tervez, aminek minden részletét a diákok építik fel, illetve a pécsi Szikla utcai átmeneti otthon udvarát fogják átrendezni önkéntesekkel – ehhez lehet csatlakozni. Zoltán arról beszélt, hogy nagyon sokat segítene, ha évente egy millió forintból volna a megyében egy-két gondozó, aki alkalmanként leveszi a terhet a család válláról – ez jelenleg kifizethetetlen költség.

Nagy köszönet a Faágnak és Szülőszövetségnek, hogy eljöttetek hozzánk! A Tilos legszebb eredménye, mikor olyan szervezetekről tudunk meg többet és irányíthatunk rájuk figyelmet, akik nehéz anyagi körülmények, korlátozott támogatói források mellett építik a kis szigeteinket. Ti vagytok a rossz szociális ellátórendszerünk ellenszelének önjáró élharcosai és 24 órás hősei! Egyáltalán nem túlzás mesebeli magasságba fokozni a munkátokat – a legkeményebb fighterek vagytok és a legnagyobb tisztelet jár minden erőfeszítésetekért!

A műsorban megjelenő szervezetek/dolgok:
• Halmozottan Sérültek Heves Megyei Szövetsége: https://www.facebook.com/szuloszovetseg?fref=ts
• Faág Baráti Kör Egyesület: https://www.facebook.com/faagbarat
• TASZ Civil Háló – Ciha Blog: http://ciha.blog.hu/