SZÖSZ, SZTTSZ, SZTE - civil, szakkolis diákok Debrecenből és Szegedről

civilizáció
2015.01.16. - 11:30
Lejátszás

A legutóbbi adásban a debreceni Szociális hallgatók Öntevékeny Szerveződése (SZÖSZ), Tóth Fanni, a Szegedi Társadalomtudományi Szakkollégium, Kovács Attila és a Szegedi Történészhallgatók Egyesülete, Fodor Ákos voltak a vendégeink. A SZÖSZ karitatív és szakmai programokat szervez, aminek része az egyetemisták civil érdeklődésének a felkeltése, másrészt együttműködéseket keresnek helyi szociális kezdeményezésekkel. A programjaikban rászoruló gyerekekkel, családsegítéssel, hátrányos helyzetűek támogatásával foglalkoznak és tervben van egy nőjogi szervezettel való együttműködés. Civil szerepvállalás szempontjából a Szegedi Társadalomtudományi Szakkollégium abban látja leginkább a szerepét, hogy azokat a kérdéseket, amik aktuálisan foglalkoztatják a közvéleményt, szakmailag megalapozottabb, elmélyültebb vitákban beszéljék át – az előadásaik nyitottak, nem csak egyetemisták vehetnek részt. Az egy éve alakult Történész Hallgatók Egyesülete még az önszerveződéssel foglalkozik, de abban mindannyian egyet értettek, hogy a programjaiknak, a civil feladatok mellett, a legfontosabb része az önfejlesztés és a személyes tanulás.

Az egyetemisták mozgósíthatóságával kapcsolatban mindhárman úgy érzik, hogy nehézkes és talán nehezebb lett az utóbbi időben, bár Attila részben abban látja ennek az okát, hogy átalakul a diákélet és a közelben lakó, hétvégére is hazautazó egyetemistákkal nehéz mit kezdeni. Fanniék két éve alakult szervezetén keresztül tulajdonképpen egyre több embert tudtak megmozgatni, „érzékenyíteni“ a környezetüket és a szervezet egyre növekvő egyetemi beágyazottsága is ezt igazolja.

Érdekes kérdés, hogy hogyan kapcsolódik össze a debreceni és a szegedi diákság a budapesti diáksággal és eseményekkel. Attiláék a 2012-es diáktüntetések idején együttműködtek a HaHásokkal, de alapvetően a hírekből kapnak infót, nincs kifejezetten közvetlen együttműködés.

A szakkollégiumi működésnek fontos része lehet az együttlakás, amiről Attila úgy mesélt mint „bújtatott forrásharc“, amit nehéz elkerülni a jelenlegi szakkolik mérete és az állami források mellett, szerinte sokkal fontosabb, hogy „a motiváció és a tenniakarás legyen az alapmérce és ne az, hogy együtt lakunk-e vagy sem“.

A műsorban említett szervezetek:
• SZÖSZ: https://www.facebook.com/szoszhallgatok
• SZTTSZ: https://www.facebook.com/szttsz
• SZTE: www.facebook.com/pages/Szegedi-Történészhallgatók-Egyesülete/108684245886050

tag: egyetem diákszervezet Debrecen Szeged HaHa szociális