Az Artportal megszűnte

Alkotás útja
2024.05.02. - 21:00
Lejátszás

Nagy Gergellyel és Miklósvölgyi Zsolttal beszélgetünk a webhely eredetéről,a 2003-as alapításról,F.Almási Éva és Kiss Ferenc tevékenységéről, gazdasági nehézségekről és örökösödési procedúráról,ami az adatbázis jelenlegi elérhetetlenségét okozhatja.

Lapszerkesztési nehézségek egy alulfinanszírozott kulturális környezetben.Pályázatok megszűnése,politikai befolyás erősödése követeli a piaci mankót.

Megfelelés a digitalizációban és Magyarországon: mennyire erőteljes az a reflexiós mező, amely képes lenne megtartani például az Artportált? Művészeti könyvkiadás, szakmai közbeszéd hiánya.Párhuzamok az irodalmi megjelenésekkel és kritikákkal.

Végül a megőrzés jövőbeli lehetőségei kerülnek szóba,a tartalmak elérhetősége, ennek egyéni és intézményi felelőssége. Most külön érdekes az archívum sorsa, hiszen plusz hordoz egy reinkarnációt, amikor is papírról webre költözött a Kortárs Művészeti Lexikon.

Programajánlóban: Esterházy Marcell katalógusának bemutatója Timelines címmel holnap az ISBN galériában,04-én az Intermédia Tanszék hallgatóinak nyílik kiállítása a Stúdió Galériában Pulzáló Terek címmel, valamint ajánljuk az ACB Media tartalmait és Getto Feri dalait.