Alkotás útja

Alkotás útja

csütörtök 21:00-22:00

Hallgatóbarát kortárs-kulturális élőbeszéd-demonstráció

élőbeszéd
Feliratkozás

Betöltés...

Az Alkotás Útja 2007-ben  jelent meg a Tilos Rádió szövetében. A részvételi alapon szerveződő adásfolyam, azóta folyamatosan, heti egy alkalommal jelentkezik, és figyelem és reflexió-befektetésként működik. Az általában egyetlen vendégre épülő, hallgatói hozzászólásokra nyitott adás, egyszersmind diszkurzív platformot is nyújt. Az eredeti céloknak megfelelően a kortársművészeti szcéna szereplőit hívjuk el aktuális témákról beszélgetni. Az eddigi kb. 500+ adásban kb. 400 vendég szerepelt, jónéhányan többször; csupán kb. négy  felkért vendég utasította el a meghívást, és azok közül is csak kb. egy elvi okokból. Az akár öncélúnak is tekinthető élőbeszéd fitnesz (személyes tréning) során, hetente nyilvánosan beszélünk valakivel olyasmiről, amiről általában amúgy is szívesen beszélgetnénk. Az adás ürügyével ez azon az áron valósul meg, hogy egy órányi szakasz belőle nyilvánossá válik, azaz bárki belehallgathat. Ez az élőbeszéd propagandája! Kotányi Attila: A Földön minden hatalom az élő, a minket éltető, a szárnyaló szónak adatott. Ez az evangélium, az örömhír. Mivel az adások felvételei a Tilos Rádió archívumában kilenc (?) évig elérhetőek és letölthetőek, ezért lassított elmúlású élőbeszéd demonstrációról van szó. (Egyedül a 2012. január 19-i adás veszett el az éterben.) 

Az évek során 17 adásnak készült videódokumentációja, a weben megtalálhatóak, szinte mindet Várnagy Tibor készítette. Néhány adás anyaga publikálva lett: Adás kivonatok, Indexlink, 2010 jan/feb; Durst György/BBS, Indexlink, 2010 június; A megismerés a látás munkája, beszélgetés Peternák Miklóssal Kepes Györgyről, Balkon, 2010 11/12.

Egyik adásunkban látókörünkbe került a Madok, a Néprajzi Múzeum pályázata, amelyen való részvétel keretében készült el egy street art tematikájú dokumentumfilm:  Néprajz, 28p, videó, 2010. 

Több alkalommal, kísérleti jelleggel, az adások tematikájához kapcsolódó élő programokat is szerveztünk Élő Kép címmel, ami a rádiós beszélgetések kötetlenségét kiterjesztette az idő-alapú vizuális-anyagok bemutatásának a szituációjára.

                       2009. nov. 19.            Komoróczky Tamás, Molokkó Artcafé, Bp,

                       2010. ápr. 21.             Várnagy Tibor, Gazsi Zoltán, Szigeti Csongor, Hunnia Mozi, Bp

                       2010. máj. 31.             Lendvai Ádám, Inexhibition, Hunnia Mozi, Bp

Kiegészítettük az ismert füllel nézni technikát, amennyiben megkértünk festőket, hogy egy-egy művüket hozzák be  a rádióstúdióba. 

Kiemelkedő pillanat volt amikor az élő adásba betelefonáló ismeretlen 1 millió forinttal megmentette a Liget galériát a bezárástól; vagy mikor polgári  engedetlenségi akcióba váltott át a helyszíni bejelentkezés (Ludwig lépcső). 

__Visszatérő témák:__ Street Art, kritikus ellenrendszer, újcirkusz, kiégés, FKSE, aktivizmus, Thészeusz hajója.

__Emlékadások:__ Kada, Attalai Gábor, Pauer Gyula, Ivan Ladislav Galeta, Litván Gábor, Lia néni, Major János, Braun András, Török Adrien.

__Adásidővel támogattuk:__ Eleven Emlékmű, Intermédia Skicc, Labor, Trafó.

__Köszönjük a türelmes Dj-knek:__ Dj Tatlin, Hello Andris, Dj Petrányi, vegyvédelem, Atesz, Sztyepp 

adás-szlogen történet időrendben:

pszeudóteoretikus kortársművészeti megmondóshow

hallgatóbarát élőbeszéd-propaganda

hallgatóbarát kortárs-kulturális élőbeszéd-demonstráció

a kritikai erőtér önreflektiv felülete

lassított elmúlású élőbeszéd-demonstráció


au.fm90.3@gmail.com


Betöltés...

Levél a műsorkészítőknek

Feladó

Tárgy

Üzenet