Gyűjtőszenvedély - Kényszeres gyüjtögetők Dr. Csigó Katalin

Teszt és Lélek
2016.12.11. - 09:00
Lejátszás

A kényszeres zavar, vagy tudományos nevén obszesszív-kompulzív zavar (OCD) a szorongásos problémák közé tartozik. Az egyik leggyakoribb mentális betegség sok esetben már gyermekkorban megjelenik.
Szakértő vendégünkkel erről a a betegségről beszélgetünk, a Tilos Rádió Tematikus Gyűjtök Napján!
könyv
A kényszeres zavarban szenvedő páciensek legnagyobb problémája az úgynevezett kényszergondolatokkal akad. A betegek tudatába ugyanis időről időre betolakodik egy-egy irracionális és kellemetlen gondolat, ami komoly szorongáshoz vezet. Megesik, hogy a beteg attól fél, hogy piszkossá válik, hogy súlyos sérülést okoz majd valakinek, mások pedig attól tartanak, hogy társaságban véletlenül obszcén kifejezést használnak, vagy perverz módon viselkedhetnek.
http://www.hazipatika.com/psziche/harmoniaban/cikkek/belyeg-_regiseg_vagy_kutyugyujtes_ez_a_baj_a_maniakusokkal/20130111122450
Funkcionális mágneses rezonanciás vizsgálatokból kiderült, hogy a kóros gyűjtögetők agyának bizonyos területein eltérő, abnormális az aktivitás mértéke, amikor kényszerhelyzetbe kerülnek, és arról kellene dönteniük, hogy kidobjanak vagy megtartsanak valamit. A fokozott mértékű agyi aktivitás azokon a területeken jelentkezett, amelyek a kockázatértékelésben és az érzelmi lehetőségek kiválasztásában vesznek részt. Vagyis a kórós gyűjtögetés a döntéshozatali folyamat zavara lehet. E szerint akármilyen megdöbbentő is, az otthonaikban hulladékot feltornyozó, a „hulladék alatt élő” emberek valójában csak attól félnek (de attól betegesen), hogy rossz döntést hoznak, amikor kidobnak valamit. Agyuk túl nagy kockázatként értékeli a tárgy „elvesztésének” lehetőségét!
http://m.life.hu/drlife/20140303-a-patologikus-gyujtogetes-pszichiatriai-megbetegedes-a-benne-szenvedok-megertesre-es-segitsegre.html

Vendégünk Dr. Csigó Katalin klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta
vendég