Kukorelly Endre író

Szépkilátó Fogadó
2020.01.25. - 10:30
Lejátszás

Kiosztották a Baumgarten - Gyümölcsöskert Emlékdíjat abból a pénzből, amely körülbelül kétszázhúsz ember felajánlásának köszönhetően gyűlt össze néhány hónap alatt. Kukorelly Endre József Attila-díjas költő, író, szerkesztő a közösségi oldalán tette közzé a felhívást: „...ideje volna – közösségi finanszírozással – visszaállítani a Baumgarten-díjat, ezzel örökre elfelejtve az állami művészeti díjazást. Rég esedékes, ám itt az idő, ne ógjunk-mógjunk, hagyjuk a siránkozást, ne várjunk tovább! <…> Ha minél többen beszállunk kisebb-nagyobb összeggel, elkezdhetnénk, és ha egyszer majd visszaadják az államosított/elrabolt javakat, a Baumgarten-, de legalább a Gyümölcsöskert-díj újra betölthetné a szerepét. Fölajánlok 1.000.000 forintot, és várom azokat, akikkel megbeszéljük, a továbbiakban mi hogy legyen.” És most, hogyan tovább?
Néhány éve létrehozta a Nyugodt Szív a Lakhatásért mozgalmat, hogy a hajléktalansággal küzdő embereket közösen segítsék.
Mentorálja az írónak készülőket, volt képviselő is, de otthagyta a parlamentet. Mostanában tv műsorokban politizál.
2019-ben a Margó Fesztiválon debütált Cé Cé Cé Pé, avagy lassúdad haladás a kommunizmus felé című regénye, amit így ajánlott: Azoknak ajánlom, akik a szöveg öröméért olvasnak. Úgy olvasnak, ahogy például zenét hallgatnak: nem a „mondanivaló” meg az „eszme” miatt, hanem mert élvezik, egyszerűen mondva, tetszik nekik. Amit mond, az a ráadás. „Hát, ez meg miket beszél!” – mondják maguk elé mosolyogva.
https://litera.hu/irodalom/konyvajanlo/kukorelly-endre-ce-ce-ce-pe-avagy-lassudad-haladas-a-kommunizmus-fele.html