Marginal Consort – 06 06 16 (St. Elisabeth Kirche, Berlin)

No Wave
2024.05.26. - 22:00
Lejátszás

nw-marginal_consort_060616_box_cover-400x400.jpeg
marginal consort – 06 06 16 (st. elisabeth kirche, berlin) (2023, 3xcd, 901 editions – 9ed026)

0:00:00   no wave hírek

az 1979-ben született amerikai zeneszerző, ütőhangszeres sarah henniesnek hosszú szünet után, május elején, az amerikai new world recordsnál jelent meg "motor tapes" címmel egy dupla cédéje, ami a kiadónál megjelent második albuma. a dupla cédé három darabját 3 különböző együttes, a 10 és fél perces "zeitgebers" című felvételt az ensemble 0, a félórás "clock dies"-t a talea ensemble és az 55 és fél perces címadó "motor tapes"-et az ensemble dedalus adja elő. a "motor tapes" hennies eddigi legmeglepőbb és legambiciózusabb felvételei közé tartozik. ez egy izgalmas utazás hennies gazdag és összetett hangzásvilágába, amely kétségtelenül egy csúcspontot jelent az amúgy is briliáns karrierjében. a booklet tartalmaz egy terjedelmes és mindenre kiterjedő beszélgetést a zeneszerzővel, amelyben hennies beszél zeneszerzői tevékenységéről, és arról, hogy ez a három darab - amelyek valamilyen módon mindegyike az agyi aktivitással, különösen a hangulatzavarokkal és a napi  ritmussal (cirkadián) kapcsolatos - fontos lépést jelent munkásságának fejlődésében.
ezek a művek valóban átalakulást jeleznek. a "clock dies" előtt, például minden darabomat stopperórához igazítva írtam. a talea ensemble egy karmesterrel vezényelt művet akart, így a "clock dies" volt az első olyan darabom, amelyben azt gondoltam: „lássuk, tudok-e kamarazenét csinálni”. a "clock dies" tehát elejétől a végéig egy komponált darab; amiben természetesen van sok ismétlés, van egy szakaszokkal és csúcspontokkal rendelkező forma, amiben történnek dolgok. a "clock dies"-ben, de valójában mindhárom darabban, van egyfajta hagyományosabb kontraszt. de a "clock dies" volt az első olyan darab, amelyben gyakorlati kihívás elé állítottam magam, hogy megnézzem, tudok-e „normális” zenét csinálni.

nw-sarah_hennies_motor_tapes-400x400.jpeg

a "motor tapes" ... is hasonlóan gyakorlatias módon jött létre, mivel a dedalus együttes felkérése és a bemutatás között sok időm volt a megírására. nagyon, nagyon szerettem volna próbára tenni magam, hogy valami nagyon aprólékosan kidolgozott darabot készítsek, hogy a korábbiaknál keményebben dolgozzak valamin. van egy sok oldalas word-doc vázlat, ami mutatja milyen bonyolult lett a "motor tapes". és az utolsó 20% elkészítése nagy kihívást jelentett; annyira nehézkessé vált, hogy egy listát kellett készítenem a különböző feladatokról, mert már nem tudtam úgy tekinteni, mint egy egészre. és most, hogy elkészült, és már egészként látom, van egy nagyon világos sorrendje az eseményeknek, egy forgatókönyv, ami a születéstől a halálig tartó pályát nagyon jól követi...”.

______________________________________________________________________________

00:03:11  no wave szignál + műsorismertetés

a marginal consort egy 1997-ben alakult japán kollektív improvizációs csoport. a csoport tagjai a művészet különböző területein alkotnak, és teret biztosítanak a különböző módszerek egymás mellett történő működésének. a tagok korábban együtt játszottak egy másik improvizációs egységben, az east bionic symphonia-ban.  az  east bionic symphonia takehisa kosugi tanítványaiból álló 11 tagú improvizációs csoport volt, akiknek diplomamunkájuk az egyetlen, 1976-ban megjelent, nagylemezük volt.
a hang- és képzőművészekből álló marginal consort tagjai: kazuo imai (今井和雄), yasushi ozawa (小沢靖) (ő a fushitsusha tagja is volt), tomonao koshikawa (越川知尚), kei shii (椎啓) és masami tada (多田正美). chie mukai játszott az első két koncerten, de már nem tagja az együttesnek.
7 év után, tavaly júniusban jelent meg az olasz 901 editions kiadónál “06 06 16 - st. elisabeth kirche, berlin” című 3 cédét tartalmazó boksz szett, ami egy 2016-ban németországban megrendezett háromórás koncertet dokumentál. bár a csoport közel 30 éve létezik, ez az 5. albumuk. 
a 901 editions által kiadott kiadvány a szabad improvizáció egyik legfontosabb, napjainkban működő csoportjának egy rendkívül jelentős, magával ragadó albuma. 
nagyjából háromnegyed évszázada született meg japánban a világ néhány legradikálisabb hangzása. a korai fluxushoz kötődő zeneszerzőktől kezdve, mint takemitsu, ichiyanagi és kosugi; a pszichedelikus kísérletezés olyan projektekben, mint a taj mahal travellers, far east family band, magical power mako, flower travellin' band, les rallizes dénudés; masahiko togashi, masayuki takayanagi, és akira sakata free-jazze; akio suzuki, otomo yoshihide, sachiko m, ryuichi sakamoto, toshimaru nakamura, tetuzi akiyama és számtalan más művész féktelen kortárs kalandozása - az ország zenei radikalizmusnak semmihez sem hasonlítható folytonosságát képviseli. ez utóbbiak közül a legnevezetesebbek közé tartozik a marginal consort nevű kollektíva, amely jelenleg kazuo imai, kei shii, masami tada és tomonao koshikawa kvartettje. közismert, hogy csak ritkán játszanak élőben, és még ritkábban adnak ki albumot. egy ilyen legendás státuszú csoporthoz képest diszkográfiájuk fájdalmasan sovány. szerencsére az olasz  901 editions kiadó igyekszik ezt orvosolni a “06 06 16 - st. elisabeth kirche, berlin” című hihetetlen három cédés boxszettel.
ez az elmúlt évtized legradikálisabb hangzásait tartalmazó - textúrában, közvetlenségben és megdöbbentő hiányokban bővelkedő - kiadvány a három cédé mellett egy huszonnyolc oldalas füzetet tartalmaz lawrence english esszéjével.
az east bionic symphonia néhány tagja 1996-ban marginal consort néven folytatta a zenélést, és nem sokkal később, 1997-ben  a p.s.f. kiadónál  jelent meg "collective Improvisation" című első album. 
az elmúlt évtized néhány kivételétől eltekintve, a marginal consort 1996 óta évente csak egyszer, előre egyeztetett vagy eltervezett koncepció nélkül, találkozik, amelyeken független előadók kollektívájaként, általában két-négy órán át zenélnek együtt. minden egyes tag a helyszínen szétszóródva, saját egyéni alkotó tevékenységére összpontosítva. csak a körülöttük mozgó közönség kaphat teljes képet a történésekről.
“06 06 16 - st. elisabeth kirche, berlin” a csoport 5. albuma, ahol koncerten hallhatjuk az együttest, amely az elektronikus és hangszeres hangforrások széles skáláját használva, vibráló textúrák, ütemes csörgéseket és ambient részeket tartalmazó sűrű, bonyolult hangzást hoz létre. egy olyan csapat esetében, amelynek tagjai egyidejűleg autonóm előadóként dolgoznak, megdöbbentő, hogy hangzásuk egyetlen, egyformán jelenlévő zenekarrá keverve mennyire egységes.
kazuo imainak megfogalmazása szerint: „egy hangforma, amely nem válik zenévé, és egy csoport, amely nem hoz létre harmóniát; egyéni koncepciók és csoportos működés; egyének, akik egyszerre független entitások és az egész alkotóelemei; egymás mellett létező időkeretek és egymást keresztező ritmusok - ezek a csoportos improvizáció képei, amelyek a 70-es évek óta foglalkoztatnak minket. ezek a képek nem feltételeznek konkrét elemeket, és nem is szabályozzák az egész folyamatot. mindig megmaradnak azonban azok az alapvető premisszák, hogy a hangok külön-külön előállított jelenségek, és hogy ezek halmozódása alkotja az egészet.”

________________________________________________________________________________________

Marginal Consort – 06 06 16 (St. Elisabeth Kirche, Berlin) (2023, 3xCD, 901 Editions – 9ED026)

nw-marginal_consort_060616_box_cover-400x400.jpeg

Marginal Consort – 06 06 16 (St. Elisabeth Kirche, Berlin) (2023, 3xCD, 901 Editions – 9ED026) CD1

nw-marginal_consort_060616_cd1-400x400.jpeg
 
00:06:03   1.   Pt.1

01:05:33   műsorismertetés (folytatás)

Marginal Consort – 06 06 16 (St. Elisabeth Kirche, Berlin) (2023, 3xCD, 901 Editions – 9ED026) CD2
 
nw-marginal_consort_060616_cd2-400x400.jpeg

01:09:08  1.   Pt.2* (részlet ~50:12)

01:59:22  szöveg + elköszönés
01:59:51   vége