No wave

No wave

vasárnap 22:00-0:00

A műsor célja: megismertetni a hagyományos műfajokba nem sorolható nemzetközi zenei törekvéseket.

Feliratkozás

Betöltés...

SELF-ORGANIZING CHAOS

No1.gif
(Sőrés Zsolt, Tóth Pál)

Műsorunk a Tilos Rádió egyik legrégebbi, 1992 tavasza óta működő programja. A műsor elsődleges célja, hogy megismertesse és terjessze Magyarországon, legfőképpen pedig Budapesten a kortárs komoly-, konkrét-, elektronikus-, improvizatív-, új-, zaj- és más létező, a megszokott és a hagyományos műfajokba nem sorolható nemzetközi zenei törekvéseket. (Ezen zenei "paradigma" összefoglaló neve a "no wave", amely terminológiát a nyugati zenei sajtóból vettük át. A paradigma címkeszerű elnevezése ott sem egységes, műsorunkat tekintve azonban - úgy hisszük - kellően metaforikus és találó.) Éppen ezért a No Wave műsor folyamatosan bemutatja a világ minden táján és Magyarországon, a műsor "elérhetősége", vétele szempontjából pedig kiemelten a Budapesten működő független lemezkiadók, művészeti csoportok, művészek hangkiadványait (kazetta, lemez, CD stb.) valamint tájékoztatja hallgatóit ezeknek a csoportoknak a tevékenységéről.

nowave2.gif
(Tóth Pál)

Műsorunk koncepcióját tekintve egyetértünk az Európai Experimentális Zeneszerzők I. Szimpóziumának Deklarációjában foglaltakkal (Koppenhága, 1996. október 9.), különösen pedig azzal, hogy ez a zene megkérdőjelezi a megszokott művészeti beidegződéseket, új esztétikai helyzetek kibontakozására teremt lehetőséget és előre jelez egy emberibb világot. Az experimentális zene képes meghaladni a fizikai és intellektuális határokat egyaránt, lehetőséget ad a világ népessége sokféleségének kifejezésére, miközben a jövő generációkat inkább viszi közelebb egy aktívabb és kreatívabb kulturális önkifejezés, mint a pusztulás passzív formái felé. Műsorunk nem kíván kanonizálni, formalizálni, ideológiát gyártani vagy éppen (csak) archiválni, de az alkotói újdonságot - tehát az önkifejezés aktív formái szerint - az életszerű, ebben az értelemben tehát a radikálisan kreatív megnyilatkozásokban keressük.

A műsor kétféleképpen kíván eleget tenni ennek a feladatnak. Egyrészt a rádió-médiára jellemző hagyományos módon, azaz zenei részletek és albumok lejátszásával, élő vitaműsorokkal, a kiadók és az előadók munkásságának ismertetésével. Vendégünk volt a stúdióban eddig Lawrence Casserley, Melvyn Poore, Roger Turner, Phil Minton, Tim Hodgkinson, John Butcher (Anglia), Dorothea Schürch (Svájc), Alexander Frangenheim (Németország), Phill Niblock (USA) és Krzysztof Knittel (Lengyelország). Másrészt ezt a feladatot úgy is felvállaljuk - és ez műsorunk voltaképpeni "self-organizing chaos" része -, hogy kratív módon, azaz a rendelkezésre álló hangzóanyagok egységes hangszoborrá alakításával, "éterkoncertekkel" - és így, az experimentális zene törvényszerűségeinek megfelelően, új kontextusba helyezve ezeket - önálló, megismételhetlen műsorokat hozunk létre. Ezeket "a stúdió mint hangszer" adásokat kazettán rögzítjük.

 

Betöltés...

Levél a műsorkészítőknek

Feladó

Tárgy

Üzenet