Kisgyerekes anyukák munkaerőpiaci esélyei, Nóra Pontok, Jól-Lét Alapítvány

civilizáció
2015.01.30. - 11:30
Lejátszás

A 2015. január 30-i Civilizációban Major Lívia a Jól-Lét Alapítványtól és Horváth Eszter Szonja a székesfehérvári Nóra Pont képviseletében voltak a vendégeink.

Szerkesztők és műsorvezetők: Nyári Juli, Réz Anna, Kemény Vagyim alias „Kaktuszt minden apának“

Témacsoport: Női jogok, egyenjogúság
Főbb témák:
• A szervezetek, felépítés, finanszírozás
• Sikertörténetek, eredmények, a projektek forrásai
• Mit várnak a munkába visszatérő kisgyerekes nők? Mik a főbb nehézségek?
• Gyengül a férfi, ha több szerepet vállal?
• Jogosan mennek a nők előbb nyugdíjba?
• Lehet a munkába visszatérést megújulásként megélni?

Tagek: Jól-Lét Alapítvány, Nóra Pont, női jogok, egyenlősítés, kisgyerekes, munkavállalás, nyugdíjkorhatár, Apák napja

A műsorban a kisgyerekes anyukák munkavállalásáról beszélgettünk. Magyarországon gyerekek mellett újra munkába állni nagyon nehézkes: a probléma ott kezdődik, hogy az anyák maguk is úgy tekintenek a kérdésre, hogy a gyerekek körüli teendőket elsődlegesen nekik kell ellátniuk, így eleve részmunkaidős állásokat keresnek. Másrészt a piacon kevés a részmunkaidős állás és ezek is jellemzően lehatárolt feladatkörök. A munkaadók elsősorban a meglévő alkalmazottaiknak ajánlanak részmunkaidős alternatívákat, de új állásokat teljes munkaidőre hirdetnek. Az első kérdés tehát az, hogy vajon tényleg csak részmunkaidőben tud-e dolgozni egy kisgyerekes anyuka?

Horváth Eszter Szonja a székesfehérvári Nóra Pontot képviselte és arról mesélt, a munkakeresőket önéletrajz- és motivációs levél írással, feltáró, orientáló beszélgetésekkel segítik, a Nemekből Igenek programjukban pedig a munkamegosztásról, a családon belüli együttműködésekről gondolkodnak közösen a résztvevőkkel. Eszter szerint azonban az egyik legnagyobb nehézség, hogy akik felkeresik őket kész megoldásokat várnak, viszont ők alapvetően kis lépéseket és fejlesztendő irányokat tudnak ajánlani.

Major Lívia a Jól-Lét Alapítványt képviselte: a Jól-Lét a Nóra Pontok hálószervezete, ők dolgozták ki a Nóra Pontok egységes programcsomagját. A Jól-Lét több kampányt és kezdeményezést indított, aminek célja a családon belüli egyenlő feladatviselés. 2007 óta rendezik meg az Apák napját minden június második vasárnapján, hogy felhívják a figyelmet az apukák családon belüli szerepére. Emellett vállalatokkal együttműködve anyabarát programokat dolgoznak ki és olyan megoldásokat keresnek, amivel rugalmasítható egy adott szervezeten belül a munkavállalás.

A beszélgetésben több messzire vezető kérdés is felmerült: például az, hogy vajon mi indokolja a nők korábbi nyugdíjazását, illetve épp az egyenlősítést kezdeményező szervezetek képviselői vajon egyet értenek-e ezzel a megkülönböztetéssel. A másik érdekes kérdés, hogy vajon nem gyengül-e a férfi, ha családfenntartóként neki is több szerep jut a gyereknevelésben. A második kérdésre megsúgjuk a választ: apukának lenni vagány, legalább is a skandinávoknál már az.

Szervezetek, programok:
Jól-Lét: http://jol-let.com/, https://www.facebook.com/pages/J%C3%B3l-L%C3%A9t-Alap%C3%ADtv%C3%A1ny/335434265521?fref=ts
Apák napja: http://jol-let.com/rolunk/eredmenyek/apak-napja/
Nóra Háló: http://norahalo.hu/
Civil Centrum:
Székesfehérvári Nóra Pont: http://www.civilcentrum.hu/nora-halozat/127-norapont
Hello Work: http://hellowork.hu/allasok-varosonkent/szekesfehervar
Nemekből Igenek Klub: https://www.facebook.com/pages/Nemekb%C5%91l-Igenek-Klub/800673509942896
Üvegplafon: https://www.facebook.com/uvegplafon
Ne zavarj, szülök! Meddig terjed a szülő nők szabadsága?
2015. február 4. Bálint Ház
https://www.facebook.com/events/342850669237118/?ref_newsfeed_story_type=regular
Helló Anyu, családbarát közösségi tér és ökokávézó https://www.facebook.com/pages/Hell%C3%B3anyu/180819375449493
Civil medvék: