Maraton - 2021

A tilos maraton a tilos rádió legnagyobb éves adománygyűjtő fesztiválja

2021 június 5-től az ország legjobb helyszínein, valamint 7 és 14-e között az éterben.
Támogass minket, hogy folytathassuk a rádiózást.

Aukciók

Nézd meg a különleges művészeti alkotásokat
és aukciós ritkaságokat.

Az aukciók teljes bevétele
a Tilos Kulturális Alapítványt gazdagítja.

facebook event

A maraton teljes programját a facebookon itt találod.
Keresd a facebookon a kapcsolódó eseményeket, amik a részletes programot is tartalmazzák.

Tilos alkalmazások

a tilos rádió alkalmazásai android, iOS és windows rendszerre a boltokban.


FIÓK MARATONOK

06.05. Óbudai piac

Elképesztő történeteket hallottunk. Itt van egy: Ilona kisnyugdíjas. Egy évig tett félre, hogy a maratonon támogassa a Tilost. 200.000 Ft-ot hozott oda kp-ban.
Köszönjük szépen ezt az önzetlenséget. - mondtuk neki.
Ez nem önzetlenség, színtiszta racionalitás. - válaszolta.

Örök hála az önkénteseknek: Kecskés Gyuri (Hippy), Kelemen Gábor, Kucsera Csaba, Mircsa és Buszos. Külön köszönet Buszosnak a pogácsáért és a sült kolbászért, Kelemen Gábornak és Hippynek a hangszerekért és a live act-ért, Vagyimnak az eperért!

Az óbudai Fiók Maratonon összegyűlt adomány: 530.000 Ft

06.05. KÖKI

A kispesti fiók kisebb sikerrel fejezte be ugyan a gyűjtést, azonban annál lelkesebb támogatókat vonzott. A Kökinél található Puskás szobor mellé szervezett kitelepülésünket a Hallgatók táborának köszönhetjük.Cukros Imike, Ember, Hamerli Iván, Kapus, Virágh Gyuri - le a kalappal! (Kapusnak külön köszönet, amiért a hatóságok felé is lejelentette megmozdulásunkat, Virágh Gyurinak pedig az asztalokért és székekért.)

Egy élmény volt megismerkedni azokkal, akik célirányosan hozzánk érkeztek, illetve azokkal is, akik csak arra jártak. A hely szellemének tisztelegve egy focilabda is volt nálunk, némi passzolgatással keltettük fel az áthaladó gyalogosforgalom figyelmét. A helyi biztiőröknek is köszi, hogy minden papírunkat rendben találtak és nem állták útját lelkes civiltevékenységünknek. Támogatóink közül volt, aki Erzsébetről tekert át hozzánk, a legfiatalabb adományozónk pedig a fagyi-pénzét adta nekünk. Egy kedves pár is odaszaladt néhány szóra, hogy megemlítse mennyire jól érezték magukat a legutolsó Dürer Kertes maratonon - mindannyian nosztalgiáztunk ezen és egyetértésben konstatáltuk mennyire hiányzik a személyes találkozás koncertekkel és kis főzéssel spékelve. Alig hogy ezt kitárgyaltuk, a pár vissza is tért, majd - cseppet sem szomorkodva az elillant vonat miatt - a jelenlét és éberség tanúbizonyságát tette és a helyszínen támogatta rádiónkat.

A hangulat mindvégig magasan rezgett, többen jöttek olyanok is, akik hoztak, de nem vittek cserébe semmit. Cukros Imike is rajongóra talált, ahogyan disztingváltan a levegőbe kurjantotta néha:
Adjatok, hogy adhassunk!” illetve azt: “Hallgassatok!

A kispesti Fiók Maratonon összegyűlt adomány: 138.010 Ft

06.06. 🏃‍♀️közösségi futás a Tilos Rádió Maratonon aSashegyi Gepárdok segítségével 🏃‍♀️

Gratulálunk minden futónak, aki a vasárnap délelőttjét arra szánta, hogy nyolcadMARATON, negyedMARATON, vagy a félMARATON távot teljesítse a Tilos Rádió Maraton közösségi futáson.
Külön gratulálunk Midvolt Zolinak, aki itt futotta élete első félmaratonját!
Köszönjük a képeket Váry Krisztinek! ❤️
Nézd meg az összes képet!

06.06. Kedves Presszó (Szeged, József Attila sgrt. 63.)

Frissen sülő hús illata és lágy jazz, soul, funky dallamok lengték be június 5-én, szombaton a szegedi Kedves Presszó teraszát, ahol városunkban elsőként elstartolt a teljes mértékben közösségi támogatásból működő Tilos Rádió adománygyűjtő bulija.

A Tilos Maratont eddig a hagyomány szerint június elején Budapesten, a Dürer Kertben tartották meg, ám ez a második év már, hogy erre a koronavírus járvány miatt nincs lehetőség, ezért a szervezők idén a Maraton mintájára megalkották az Elmaratont, így az idei gyűjtésbe a fővárosi helyszínek mellett vidéki városok is bekapcsolódhattak. Nem is kellett több Nagy Zoltánnak, a rádió lelkes hallgatójának, hogy maga is szervezzen egy fiókmaratont, amire a tökéletes helyszínt többek között Szegeden találta meg.

Köszönjük szépen az önkéntesek: János Mónika, Sinkó Anita, Debreczeni Imre és Nagy Zoltán munkáját!

A szeged365.hu teljes cikke az eseményről!

A szegedi Fiók Maratonon összegyűlt adomány: 100.000 Ft

06.07. Szimpla Kert

Hétfőn a Szimpla Kertben tartottunk adománygyűjtő estét, élő zenével, vendégekkel. Már kora este elkezdődtek az előkészületek, a Szimpla Kert profi technikusi csapatának köszönhetően több csatornán is élvezhető volt a program - a rádió élő közvetítést adott, volt Szimpla youtube live stream és helyben is élvezhető minőségben mentek a koncertek. A kertben mini-dürerkertes hangulat volt, DJ Suefo dolgozott a pultban. A zenészek a koncerttérben üvegfal mögül játszottak, "in vitro" ahogy az est egyik védnöke, Keszthelyi Imre Qtewly fogalmazott. A Népzenei Műsor összekapaszkodott ugyanis Kriz és Volkova Budapest Eklektikjével, és ebből kerekedett ki a három órás élő adás.

Köszönet önkénteseinknek: Kis Attilának és Violának a pultozásért, a Szimpla egész stábjának, de különösen Latorczai Balázsnak és a technikai lebonyolításért Gődér Csabának, akit DJ Papa a Cöxpont Ambient műsorvezetője is nagyban segített, valamint Kriznek, Volkovának, Bazsinak, Keszthelyi Imre Qtewlinak és Krokovay Nórának a műsor összerakásáért. És külön köszönet a zenészeknek, akik fellépésükkel támogatták a rádiót: a Bujdosó Béla Big Bandnek, vagyis Ágoston Béla és Bujdosó Jani duójának, a Rézeleje rezesbandának, -- Antonovics Bence alt szaxofon, Békési László tenor szaxofon, Bereczki Bálint eufónium, Udvardi Márton trombita --, akik kiegészültek egy kobzossal, Korsós Kingával és Vellner Balázs dobossal.

Az Erdőfű zenekar hagyományosan évek óta minden Maratonon zenél, és szívén viseli a rádió sorsát. Az élő adásban sztoriztak is a régi időkről, amikor Éri Pityu Muzsikás alapító tag és Palotai Zsolt szerkesztették a Népzenei Műsort. Most Éri Marci és Éri Kati - az azóta Kossuth díjas Éri Péter gyermekei - továbbá Kiss B Ádám és Maruzsenszki Andor zenélt, kiegészülve Balogh Melindával, aki erdélyi cigány dalokat énekelt, még az asztalnál ülve, a mikrofonnak is. Az este hangulata éjfélig egyre csak emelkedett, a végére befutott Miquèu Montanaro okszitán zenész is, aki harmonikán játszott egy-két számot.

Eklektik + Népzenei Műsor élőben: Hallgasd meg az adást!

A Szimpla Kert Fiók Maratonon összegyűlt adomány: 115.000 Ft

06.10. ROOTS Budapest

Angel Twosix, ONE-AB, Tink a Mulató Azték
A ROOTS Budapest Fiók Maratonon összegyűlt adomány: 80.500 Ft

06.10. Telep Galéria

Ferenc Szanati, AeRo
A Telep Galéria Fiók Maratonon összegyűlt adomány:31.000 Ft

06.11. Bartók György koncertje a Lumen Kávézóban

Beethoven: grande sonate pathétique, op. 13
Haydn: c-moll szonáta
Mozart: c-moll szonáta
Beethoven: sonata quasi una fantasia op. 27. no. 2. "holdfény"
Hallgasd meg az adást!

06.11. Nap Bácsi

a GoFree Radio Show kiköltözött egy napra a Nap bácsiba,hogy élőben közvetítse a Római partról a szokásos pénteki műsorát 15.oo-16.3o-ig ... viszont már délután kettőtől szólt a zene lazuláshoz stíluskorlátok nélkül egészen este tízig, mindeközben egy kihelyezett Tilos adománypultnál adhattok adományt vagy tudtatok szuper pólókat és más Tilosos csecsebecséket beszerezni, amivel a rádió működését támogathatjátok.

06.11. Pántlika Bisztró

Kisszántó, Mheola, Urban Vinyl, In:Form, Nixon, Sam Starion

06.12. a Rákóczi téren, a metrómegálló melletti platánok alatt

Az adománygyűjtő különítmény első két tagja Hamerli Iván és Kaktuszvirága Gyuri már negyed 9-re kiértek a térre és lefoglalták az akcióhoz kiszemelt 2 asztalt, miközben türelmetlenül várták, a most is késő Ápolót, aki védekezésül csak annyit hozott fel, hogy neki DJ Minek a példaképe. A csapat a Rákóczi tér kora délelőtti fűszeres illatait, a piacról hazaigyekvő cekkeres nénik kíváncsi pillantásait, a helyi szubkultúra helyi menő csávóinak kötözködő, de viccesen befogadó megjegyzéseit mind-mind, sokat ígérő, reményteljes jelnek értelmezte. Még a körúton rohanó mentő- és rendőrautók, mintha a térnél kicsit lehalkították volna szirénáikat. Napsütés, de a gyűjtő-akció a platánok árnyékában zajlott, kellemes 22 Celsius.

9-kor már 10-15 érdeklődő álldogált az adományasztalok körül. Elkezdett gyűlni a Tilos Rádió nagy fekete perselyében a papírpénz! Sokan megörültek a vadiúj (előző nap elkészült) két új „norbikás” T-shirt-nek¸ (az egyiket Holy Olga, a másikat Butaszerda Igor tervezte). A gyűjtőcsapat is kiegészült. Hippy megint hozta a dzsembéjét, Mikormi György a zsonglőr eszközeit és nejét, Weinhandl Péter a lakóautóját, Agrár Attila a segítőkészségét. 10:30-tól pedig helyszíni élőadás és körkapcsolás is elkezdődött Ránki Julinak köszönhetően, aki kölcsönadta a Szépkilátó fogadó aznapi egy óráját a fiók-Maratonnak. A legelső bekapcsolt Abu volt, aki a fiók-Maratonok szellemi atyja. (Tavaly márciusban, egy tilosos zoomkocsmán vetette fel, hogy ha nem szabad düreres rendezvényt tartani, gyűjtsünk pénzt közterületen, az ország több pontján. Abu ötletének első gyakorlati megvalósítója, bizonyos Cukros Imre nem volt elérhető.) A két további bekapcsolt Csejdy András és Simó Gyuri voltak, akiket Ápoló a Tilos tilosmaratonok eredetéről faggatott. A helyszínen megjelent tilosos celebekkel is készültek rövid interjúk, főként arra fókuszálva, hogy ők hogyan váltak hallgatóvá, majd műsorkészítővé. Megszólaltak a helyszínen megjelenő hallgatók is vagy fél tucatnyian, akik elmondták, melyek a kedvenc műsoraik.

Az élőadás végeztével beindult a négy ütőhangszeren zajló dobolás. A ritmus egészen a csarnokig hallatszott és további jótékonykodó tömegeket vonzott a pultokhoz. Ekkor érkezett Ágoston, Bagról, aki 60 (!) db tízezrest gyömöszölt a perselybe. Elmesélte, hogy az ő kedvence DJ Minek, aki egyből megkapta a telefonos riasztást – még aludt – és a helyszínre sietett megsimogatandó.

Ágostonnal majd’ mindegyik híresség is szót váltott. Kiderült, hogy az ő legnagyobb műsor-kedvence a Pillangó első látásra volt.

Elképesztő eredménnyel zárult a gyűjtés, erre még nem volt példa a fiók-maratonokon, hét számjegyű adomány gyűlt össze, 1.500.075 Ft!
Gyarapodik a csapat, jövőre a Moszkva téren is ott leszünk!

Köszönet a simogatásra megjelent műsorkészítőknek:Papó (Szakácstolvaj), Csilla (Pergő Képek), Pálos György (Haza és Haladás), DJ Minek (Csonkamao), Consti (Szex-Akció Hírcsoport), DJ Kolbász (Haza és Haladás), Szabi(3.utas, Alap), Igor (ButaSzerda, Burek Forever, Teszt és Lélek), Palotai Zsolt (Jövőzene), Fekete Balázs (Polkult), Zita, Golyós (Be Water),Fab lo (Mauvaises ondes).
Hallgasd meg az élő közvetítést a térről!

06.12. az építész stúdió kertjében (Pécs, Mátyás király u. 23.)

Szombat délután és este lezajlott az "M Mérnöki Iroda" kertjében a pécsi fiókmaraton egyik rendezvénye ahol adománypult, BBQ és árnyékos kert várta a népet. Pestről Abu Jankele utazott le és emelte az est hangulatát, köszönet neki, mint ahogy Nagy Zolinak is a szervezésért és az adományért járó grill-csodákért!

06.12. Mandala Teaház (Győr, Sarkantyú köz 7.)

In:Form, S. Bob

06.12. Pántlika Bisztró (Budapest 1146 Hermina út 47-tel szemben)

A technika és az időjárás ördöge erősen megtréfált mindenkit, de sikerült bementeni a lemezjátszókat a ponyva alá. A két "sátorfedél" között viszont volt egy fél méteres lyuk és azon esett az eső az egyik lemezjátszóra és éppen rajta forgó lemezre: ekkor Tomaneknek úgy kellett még mindent arrébb pakolni menet és játszás közben, hogy közben heringként-szardíniaként állták körbe az oda is behúzódó emberek. Szerencsére ezt is sikerült megoldani.

Ott voltak régi agorás arcok, mint pl. Spityu Zu, Eszpee, hcmf.wice és a kedveseik, illetve beestek olyan lemezes arcok, mint Von Yodi és kedvese, illetve Duksa-Kovács Józsi (alias Dj K vagy Dj Key), meg volt egy-két olyan hallgató, akiknek sajnos nem sikerült megtudni a nevét, de jelezték, hogy kedvelik a Bossa Bom Dia-t :).

A Pántlikások nagyon jó fejek voltak azzal is, hogy mondták a vásárlóknak az ital/ételpultnál, hogy ha 750 Ft-tal többet adnak, akkor az a Tilosnak megy és a legtöbb vevő így is tett!

zenélt: Tomanek, Johnny Drama, Minek
A Pántlika Bisztró Fiók Maratonokon összegyűlt adomány:285.000 Ft

06.12.Kacsakő (Szentendre 2000 Duna korzó 21.)

Lafuente, Waxman, Popdavec, Urban Vynil felváltva zenélt ill. egy kis koncert erejéig abba is hagyta a dj-zést. Napsütés, Duna part, családok, napozó emberek, igazi chill hangulat. Nagyon erős vibe volt egész délután. A legszebb az volt amikor a koncert alatt eleredt az eső, ezért a zongoristának és énekesnek az adománypultban biztosítottunk helyet (az fedett volt!), így a koncert az adomány pultban folytatódott.
A Kacsakő Fiók Maratonokon összegyűlt adomány: 292.500 Ft
Videó megtekintése a Facebookon!

06.12.Grand Café (Szeged, Deák Ferenc u. 18.)

DJ Suhov

06.07-06.14.Gátőrház (Göd, Jósika u. 24.)

Eryc és Muttley, Vodi , Garpo,Euphonic Moments, Palotai, Korai Electric koncert, Káosz Kapitány Kalandjai és GYöReMiX! és bigEL, Mc Busa, Adam Csoman, Kedd Esti Drog Műsor, Dj Sztyepp, Papa, Zvezda Beta, Jahfar, Longman és Balage, Format C, Niteflexx on Tour, Azaki, Oleg, Nándesz

A Gátőrház Fiók Maratonon összegyűlt adomány: 1.065.730 Ft

06.07-06.14.Contador Kávémanufaktúra Mintabolt (Szolnok, Jászkürt u. 1.)

06.07-06.14.Lumen Kávézó (Budapest, 1085 Horánszky u. 5.)

06.07-06.19.Partisan cafe & bar (Pécs, Deák Ferenc u. 18.)

06.19.Tuya

Palotai, Kanada Káosz (Lehet csobbanni is!)

06.19.PIKNIK Manufaktúra

Vízparti élmény a Dunakanyarban - elektronikus zene és irodalom, barátok, gyerekek, játszótér, italok, kulinális ételek és egy csodálatos panoráma és hozzázene irodalmi fűszerezésben.

A Piknik Fiók Maratonon összegyűlt adomány: 122.000 Ft

Az idén 30 éves Tilos Rádióban az FM 90.3 Mhz frekvencián,
és a rádió online felületein Maraton 2021 jelszóval támogatásgyűjtő műsorfolyamot indítunk június 5-én, szombaton.

A rádiós esemény indulásával párhuzamosan megújult a Tilos adománypláza.