Természetes intelligencia: koronatanúk

Természetes intelligencia: koronatanúk

minden második csütörtök 12:00-13:00

Ember és tudomány viszonyát járjuk körbe. Az első évad a covid járványt és kezelését vizsgálja.

Feliratkozás

Betöltés...

A koronavírus járvány és kezelése kiemelkedő változásokat hozott mindannyiunk életében. Ezen események feldolgozásában szeretnénk részt venni. Úgy érezzük, hogy ezen a téren komoly társadalmi űr tátong. Célunk, hogy tanulságokat szűrjünk le az eseményekből, és tudatosan fejlődhessünk a tapasztalt nehézségek által.

A mi hozzáállásunk erősen kritikus: sok hibát vélünk látni a járványkezelésben, mind tudományos szempontból nézve, mind az emberek egymáshoz való viszonyulása szempontjából, mind a gazdasági- és politikai élet felsejlő működését tekintve.

De a műsorban nem keseregni akarunk. Bár hasznos és kézzelfogható tanulságokra szeretnénk jutni, és mondhatjuk, hogy a felvetülő kétségek közt AZ igazságokat keressük, de nem elsősorban ezek megtalálása a célunk. Ez csak esetleges következménye lehet egy módszertannak, amit nagyjából így jellemezhetnénk:
egy minőségi témafeldolgozást szeretnénk megvalósítani. Olyat, ahol ellentétes nézetű emberek tudnak megszólalni, és egymással igényes párbeszédet folytatni. Ehhez a tudományos gondolkozást tekintjük egyrészt nélkülözhetetlen alapnak, másrészt az ember és ember közötti feltétel nélküli tiszteletet, figyelmet, érdeklődést. Kényes „forró kása” kérdésekkel kiemelten szeretnénk foglalkozni, és szeretnénk bebizonyítani, hogy ezekről is lehet higgadtan, hűvös logikával, ugyanakkor felebaráti szeretettel beszélgetni. Nehéz ügy.

Minden adásról készül egy rövid leirat, amiben elérhetőek a felmerült hírek, kutatások pontos forrásai is.

Betöltés...

Levél a műsorkészítőknek

Feladó

Tárgy

Üzenet