Mese a mihaszna köcsögről  – Falus (Balla) Éva, 1913–1966. Klasszikus Film Maraton 2024

Szépkilátó Fogadó
2024.09.28. - 10:30
Lejátszás

Az 1956-os év mérföldkő a magyar animáció történetében, melyet két kiemelkedő animációs mesefilm mozibemutatója keretezett. … Az akkoriban szokatlanul hosszúnak számító, egyenként közel félórás filmek, a Két bors ökröcske című rajzfilm és a Mese a mihaszna köcsögről című bábfilm a korszak kimagasló produkciói voltak. Messze túlléptek az ötvenes évek első felének meseanimációit jellemző ideológiai sematizmuson, és már előrevetítették a következő évtizedek magyar animációs sikereit. .. az Imre István által rendezett és Mészöly Miklós által írt Mese a mihaszna köcsögről című humoros bábmesefilm … figuráit – köztük a címben szereplő, iszonytató méretűre dagadó füles csuprot – Falus Éva grafikus tervezte.”

A Klasszikus Film Maraton programjában idén, szeptember 20-án, diákok társaságában láthatta először édesanyja moziját Faloux Júlia (Falus Juli), aki Párizsból érkezett. Az évtizedekig lappangó film és Falus Éva hagyatékának felfedézésében Hussein Evin, az NFI munkatársa volt a partnere. És a munka még nem ért véget.

https://nfi.hu/magyar-animacio  

https://nfi.hu/budapesti-klasszikus-film-maraton-2024/rendezvenyek-2024/budapest-classics-lab-2024-2/a-parizsi-avantgardtol-a-mihaszna-kocsogig-es-vissza-falus-eva-es-a-magyar-babfilm-megszuletese.html