Na, Bloom, és akkor mi van? Ahogy egy irodalmár látja az Ulyssest - Joyce 4.

Majom a vízben
2023.08.17. - 13:00
Lejátszás

Ezúttal a vendég: Hoványi Márton irodalmár.

Joyce mondatai:
" Olvasóimtól csupán azt várom el, hogy egész életüket műveim olvasásának szenteljék."
"If Ulysses isn't worth reading, then life isn't worth living." (Ha az Ulysses nem érdemli meg, hogy elolvassák, az élet nem érdemli meg, hogy éljék.)

Egy erős nap Dublinban - reggeli kakálás, a disznóvese megsütése, gyanús levél érkezik, megcsal-e a nejem?, igaz, én se dugtam őt meg tíz éve, fürdő majd temetés, segíteni az özvegyen anyagilag, kocsmai affér az ír nacionalistákkal, akik zsidózni kezdenek, gorgonzolás szendvics mustárral, koncert az Ormond hotelben, mi a könyvtár Szküllája és Karübdisze?, Bloom kiveri a tengerparton egy felcsúszó szoknyájú szűz látványára, a szülészeten tett látogatás után ivászat, a vigalmi negyedben egy katona leüti az ifjabb főszereplőt, az idősebb főszereplő ápolja és hazaviszi, megeteti, együtt pisálnak a kerti kőfalnál, majd az ifjú távozik, Bloom felesége nem alszik, gondolkodik a múltról, jelenről, jövőről, az is eszébe jut, hogy milyen volt a dugás Boylannel, és az, hogy Bloomnak egyszer nem engedte a cunnilingust.

Bejátszás 1: Salman Rushdie 20 mp-ben foglalja össze az Ulyssest.
Bejátszás 2:Mit gondol a Franz Ferdinand együttes az Ulyssesről?
A többi bejátszás Joyce kedvenc dalai, illetve az ő kedvelt operáiból való áriák (Adieu to Girlish Days - Kevin McDermott, Flotow: Martha, Meyerbeer: Hugenották, Wagner: Siegfried - Nothung!, Rossini: Stabat Mater - Amen)

A köldök nélküli nő.
Szavak egy bekezdésben.
Alef - a zsidó kultúrára utal, Alfa - a görög kultúrára utal, omphalosz - a testünk közepére utal, 001 - a kezdetekre utal.
Adam Kadmon - egy másik Ádám, aki egy androgün (nem nélküli) lény volt. Angyal?

Joyce integrálta a drámát a prózába: a Kirké fejezet.
Bertolt Brecht 15 évvel később ennek az ellenkezőjét csinálja: a prózát hozza be a színházba, a narrátort beemeli a drámába.
Tengelyes tükrözés.

James Joye apja magányosan, egy öregek otthonában halt meg. Egyetlen személyes dolgot találtak nála az ápolók: fia egyetlen színdarabját, az Exiles címűt.

Mit szimbolizál a krumpli, amelyet Bloom magával cipel, át Dublinon?
Gyökér - gyökértelenség, a szerencse elvesztése.
Párhuzam Dosztojevszkj Grusenykájával, aki hagymát fetisizál.

https://www.facebook.com/profile.php?id=100092557373139