Bagossy László – aki leoltja a villanyt

Fejfény
2023.03.19. - 16:00
Lejátszás

Amikor Pécsen bölcsészdiplomát szerzett, már jó ideje publikált irodalmi lapokban verseket és kritikákat. De továbblépett, Budapestre, a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ahol 1995-ben Székely Gábor tanítványaként vehetett át színházrendezői diplomát.

Két sikeres évtized következett: különböző színházak, különböző díjak. 2015-ben doktorált az SZFE-n, később a Színházművészeti Intézet vezetője lett. Egy évvel az egyetemi tanári kinevezése után jött a fordulat a Vas utcában, akkor le- és felmondott, és a Freeszfe Egyesület elnökségéhez csatlakozott. Az egyik szervezője volt az Emergency Exit nevű programnak, amelynek keretében az SZFE-ről kivonult növendékek külföldi egyetemeken fejezték be tanulmányaikat. Rendezőosztályának hallgatói tavaly októberben kapták meg a diplomájukat.

Úgy tűnik, már csak az maradt hátra, hogy maga az osztályfőnök is távozzon a vészkijáraton. 2023 szeptemberétől a stuttgarti Tri-bühne igazgatója lesz. Azt a kis színházat fogja vezetni, amelyet jól ismer, s amelyben legutóbb Pintér Béla Szutyok című darabját vitte színre.

Zene: Rammstein - Deutschland

bl-tribuhne