Ribarics Pál a fizikai tudomány kandidátusa, afrikai mentor, önkéntes

3. utas
2024.01.17. - 10:00
Lejátszás

3utas-Ribarics-Pal-2.jpeg

Pál a BIDF keretében A mi keresztünk című film nagykövete.

https://bidf.hu/movies/show/907

A film megtekinthető a BIDF vetítésein:

02.03. 14.45

02.04. 13.45

https://kozelafrikahoz.hu/

https://en.wikipedia.org/wiki/Kunyaza

http://mentor.templetonprogram.hu/mentorok/dr-ribarics-pal

http://mentor.templetonprogram.hu/fellowk/meszaros-botond

A jövőt a tanult fiatalokban látja, emiatt tehetséggondozással foglalkozik. Napi kapcsolatban áll mentoráltjával, akit 2023-ban sikeresen felvettek a Kigali Egyetem, Vízügyi Menedzser szakára.

Legutóbbi ruandai misszión Pali is részt vett, ahol így mesélt élményeiről:
” Afrika a gyerekek kontinense. Pöttömnyi lábak szaladnak melletted már alig létező lábbelikben, kíváncsi gyerek tekintetek követik az umuzungu-t, a fehér turistát. Ruandában ezeknek a gyerekeknek egyetlen álma van az hogy tanulhassanak. Ezért nagyon sok mindenre hajlandók. Tegnap meglátogattunk egy családot ahol a gyerekek napi több mint két órát futnak azért hogy beérjenek az iskolába. Az iskolákban az oktatás elméletileg ingyenes de a járulékos költségek miatt – mint például a tanszerek az egyenruha az iskolai étkezés – sokak számára így is elérhetetlen. A hiányzó pénzösszeg pedig nagyon kevés, egy budapesti kávézó kiadósabb (latte, két süti) meglátogatásakor kifizetettel azonos.

Az Alapítvány amellyel mentorként Ruandában vagyok most von be újabb gyerekeket az iskoláztatási programjába. Érdemes elgondolkozni  a támogatásukról, most hogy valamennyit láttam az országból semmit nem tudnék melegebben javasolni. Az ország egyébként csodálatosan szép, nem túl messze az Egyenlítőtől de elég magasan – egy zöld botanikus kert. A csillogó gyerek tekintetek pedig a szemem láttára töltik fel energiával az úti társaimat.