Népzene

Népzene

hétfő 22:00-0:00

A modern magyar rádiózás legrégebbi népzenei műsora állandó koncertekkel, vendégekkel.

népzene
Feliratkozás

Betöltés...

A modern magyar rádiózás legrégebbi népzenei műsora gyakori stúdiókoncertekkel, vendégekkel. A Tilos Rádió hetente egyszer összefüggő 2 óra időtartamú népzenei adása (a hazai rádiók közül talán ez a leghosszabb).

Ezt a műsort Éri Péter (Kossuth-díjas Muzsikás együttes tagjaként) alapította Palotai Zsolttal együtt, és szerkesztéséért több mint húsz évig Ziku Evantia és máig tartóan Keszthelyi Imre DJ Qtewly felel. Evantia ma is háttérmunkával segíti a műsort. Később csatlakozott, és most már több, mint öt éve szerkeszt Krokovay Nóra, technikusunk pedig Juhász Bazsi.

Népzenei adásunknak nagy tekintélye van a Tilos Rádió közössége előtt, népszerűségnek örvend a hallgatóság legkülönbözőbb rétegei körében – tágabb kör ez, mint az elkötelezett népzenerajongóké.Kezdettől fogva feladatunknak tartottuk, hogy a népzenét érintő új jelenségek felmutatása mellett az eredeti gyűjtések és a még élő hagyomány megismertetése kiemelt szerepet kapjanak műsorainkban. Segítségünkre vannak ebben a népzenekutatók, és az éppen itt járó adatközlők muzsikája, éneke is gyakran megszólal stúdiómikrofonjaink előtt. Munkatársaink saját – Erdélyben és a Balkánon rögzített – gyűjtései is elhangzanak.

Vendégeink voltak az évek során:

Kelemen László, Pávai István, Agócs Gergely, Sipos János és Mihály, Halmos Béla, Sebő Ferenc, Hodorog András, Antim Ioan, Bogdan Toader, a Técsői Banda (emlékezetes Erdély–Máramaros fúziót rögtönöztek egyszer az Üsztürü zenekarral), Bakó Kati, Bognár Szilvia, Herczku Ági, Sebestyén Márta, Szalóki Ági, Palya Bea - és a listát folytathatnánk.

Az örvendetesen szaporodó fiatal zenekarok a hagyományt továbbvivő, és azt a legkülönbözőbb zenei irányzatokkal ötvöző törekvéseikkel szintén gyakori vendégei stúdiónknak. Ilyenek sok más mellett az Erdőfű, a Buda Folk Band, Tűz Lángja, a Köztársaság Bandája, a, Tárkány Művek, az Apnoe,a NemEz, David Yengibarian vagy Ágoston Béla megszámlálhatatlan formációinak valamelyikével.

A zenén túl a szóbeli hagyomány éltetőit is szívesen látjuk-halljuk. Járt nálunk Berecz András, a karcsai Emma néni, és legutóbb az elbűvölő Csernik Pál Szende igencsak pajzán meséivel. A Fonónak és a Hagyományok Házának hála gyakran játsszuk az Új Pátria sorozat lemezeit.

A magyar és kárpát-medencei zenéken kívül foglalkozunk más európai népzenékkel, ethno irányzatokkal, sőt Európán kívüli népek zenéjével is. Folyamatosan keressük a kapcsolódási pontokat a népzene és más zenei – pl. jazz, elektronikus – műfajok között. Zenéltek már nálunk indiai szitár-, vína- és sarodjétékosok, ausztrál őslakók, és például Oláh Tzumo Árpád jazz-zongorista is.

A Tilos Rádió – a magyar közösségi rádiózás megalapítója és doyenje – népzenei műsora különösen széles rétegekhez képes eljuttatni ezeket az értékeket, olyanokhoz is, akiket más médiumok kevésbé képesek megszólítani.

Betöltés...

Levél a műsorkészítőknek

Feladó

Tárgy

Üzenet