Az Egzisztenciális Pszichológiáról Kőváry Zoltánnal (ism)

Teszt és Lélek
2021.04.12. - 10:00
Lejátszás

egzisztencia

„Minden terapeuta egzisztencialista, amennyiben jó terapeuta.”
A saját valakivé válásunk során sajátítjuk el, hogy mi a létezés értelme, e nélkül igazából nem lehet élni.
Ahogyan Irvin D. Yalom, az irányzat egyik képviselője mondja: "az életünk végessége, a halandóság megfelelő kezelése, paradox módon éppen, hogy növeli az életörömünket az által, hogy nem söpörjük szőnyeg alá az elmúlással kapcsolatos természetes félelmünket.
https://m.magyarnarancs.hu/lelek/freud-legnagyobb-tevedese-111119

Bár a szabadság a nyugati kultúrák alapvető hívószava, mégis nagyon sok ember inkább menekül a szabadság és a felelősség kérdése elől, visszahúzódik a konformizmusba. A szabadság mindig szorongást kelt, hiszen a saját sorsunkért csak mi lehetünk felelősek. Az egzisztenciális pszichológia nem mondja meg, hogy márpedig ez és ez az élet célja, mert ez egy nagyon személyes dolog, amiért mindenkinek magának kell megküzdenie, nem lehet kívülről készen kapni.
Elkerülhetetlen, hogy ezekkel az alapkérdésekkel ne szembesüljünk valamennyien, ezert is érdemes megismerkedni ezen irányzattal.

Az év elején jelent meg az Oriold és Társai Kiadó gondozásában az Egzisztenciális pszichológia egykor és ma c. tanulmánykötet, ennek apropóján a könyv szerkesztőjével dr. Kőváry Zoltánnal beszélgettünk, aki habilitált egyetemi docens, felnőtt klinikai és mentálhigiénés szakpszichológus, egzisztenciális szemléletű tanácsadó (SFTR), magyar nyelv és irodalom szakos bölcsész beszélgetünk.
https://m.youtube.com/watch?v=9LYZz5FHFEc

https://divany.hu/vilagom/2019/04/03/egzisztencialis-pszichologia-kovary-zoltan/?fbclid=IwAR1cP0735qXzxpK4T

https://mindsetpszichologia.hu/2018/02/25/kuzdelem-a-hiteles-letezesert-betegseg-megismeres-es-egzisztencia-ii-resz/