Babalabor - Babakutatás és Pszichobiografia és Kreativitás Kőváry Zoltánnal!

Teszt és Lélek
2018.03.19. - 10:00
Lejátszás

babalabor

Gyakori megfigyelés, hogy a babák előbb értik a nyelvet, mint hogy maguk is beszélnének, de a rendelkezésünkre álló friss eredmények szerint már 14 hónapos korukban olyan agytevékenységet mutatnak, mint a felnőttek, amikor számukra is ismerős tárgyakat nevezünk meg helytelenül. Meglepően kifinomult társas képességeiket játékos helyzetekben vizsgálják, ahol azt figyelik, észre veszik-e, amikor egy másik ember félreérti a beszédet.

Az ELTE Babalabor kutatásaival ismerkedünk.

Forgács Bálint kísérleteiben a babák gondolatai által termelt rendkívül gyenge elektromosság mérésével a nyelvi empátiájukat is vizsgálja.
Emellett szó lesz nyelvtanulás és társas kogníció fejlődéséről , hogy hogyan próbálják a babák megérteni az őket körülvevő társas világot, a metaforák agyi feldolgozásáról.

Vendégünk 10-11 ig: Forgács Bálint pszichológus kutató, MTA Posztdoktori ösztöndíjas

FoBal
__________________
A pszichobiográfiai kutatás módszere több mint száz éves múltra tekint vissza. Klasszikus időszakában főként pszichoanalitikusok alkalmazták, és Magyarországon sem volt ismeretlen eljárás, ám a 20. század második felében a tudományos korszellem megváltozása nyomán az élettörténeti megközelítés periférikus helyzetbe került a pszichológiában. A 80-as, 90-es évek "narratív fordulata" azonban újra visszahozta a köztudatba, aminek köszönhetően a 2000-es évektől a pszichobiográfia reneszánszáról beszélhetünk. Ez Magyarországon is érezteti hatását: megjelent több monográfia, szimpóziumok, kurzusok bukkantak fel szakmai rendezvényeken és a felsőoktatásban, sőt az ismeretterjesztés műfajában is. Az Alkotás és élettörténet ezt az újra kibontakozó hagyományt gazdagítja tovább, bemutatva, hogyan vált a 21. századra a pszichobiográfia tágabb fókuszú, eklektikus, önreflektív, modell értékű interdiszciplináris megközelítésmóddá. A kötet az Imágó Budapest folyóirat korábban megjelent "Modern pszichobiográfia" című tematikus számára épül, de a tanulmányok száma a szerkesztés során örvendetesen megduplázódott. A hazai és nemzetközi szerzőket felvonultató kötetben ismert művészek, tudósok, filozófusok alkotói tevékenységének pszichológiai-élettörténeti dimenziót ismerhetjük meg izgalmas elemzéseken keresztül, és reményeink szerint a kiadvány hozzá járulhat ahhoz, hogy a pszichobiográfia szélesebb körben is elismertté váljon Magyarországon.

Vendégünk 11-12 ig: Dr Kőváry Zoltán, klinikai szakpszichológus, a könyv szerkesztője