Ideje az öregségnek – irodalomterápia időseknek

Egyenes Labirintus
2023.10.28. - 17:30
Lejátszás
idosek_irodalomterapia__HorvathEva.jpeg
Fotó: Kuffartné Mikó Ildikó
 
"Sokszor nézem a kidőlt fákat Kisorosziban, a száz évnél idősebb fákat, hogy kidőlnek, és új hajtás, új fa nő rajtuk. Kicsi fa ugyan, amelyik már csak a törzsből táplálkozik, de azért kinő. Hát így a test. És így az útkeresés." Az idősödés élményére és az időskorra sokféleképpen tekinthetünk. Polcz Alaine Ideje az öregségnek címmel megjelent naplójegyzetei például a testi elmúlás, az emlékezés és a hit kérdéseit körüljárva jelenítik meg az öregedés személyes élményét.
Az irodalomterápia azzal kísérheti ezt az időszakot, hogy "megadja a másokhoz kapcsolódás és a közösséghez tartozás lehetőségét, értelmes, emberi kommunikációra, jó beszélgetésekre, meghallgattatásra ad lehetőséget. Így az idős ember nemcsak kevésbé érzi magát magányosnak, hanem aktívabbá is válik, várja a találkozást, része lesz egy elfogadó közösségnek, amely számontartja őt, számít a részvételére, ahol együtt lehet gondolkodni és beszélgetni az élet nagy kérdéseiről, azon belül az időskor kihívásairól és lehetőségeiről, feladatairól is. A versek, történetek és az írás lehetőséget ad az életút és a jelen kapcsolatok áttekintésére és pozitívabb szemléletére." (Béres Judit: Élet a sorok között)
Az idősek támogatásának irodalomterápiás lehetőségeiről Horváth Évával beszélgetünk idősek otthonában szerzett tapasztalatai alapján. http://www.irodalomterapia.hu/tagjaink/horvath-eva.php
Az adás a Tilos Rádió Egyenes Labirintus, a Szöveges önismeret és a Magyar Irodalomterápiás Társaság közös eseménye.