A távolság közelsége - Barnás Ferenccel beszélgetünk utazásról, írásról és önismeretről

Egyenes Labirintus
2023.05.13. - 17:30
Lejátszás

Mi történik velünk, ha egyszer csak a miénktől gyökeresen eltérő, távoli kultúrába csöppenünk és évekig ott élünk? A minket érő élmények befogadásán és feldolgozásán túl, hogyan hat vissza ránk ez a tapasztalás és miként változtat meg bennünket? Mennyire változik meg a látásmódunk és a viszonyunk a saját, eredeti kultúránkhoz, illetve a családunkhoz?

Barnás Ferenc
forrás: https://cdn.culture.hu

Barnás Ferenc fiatalkorában utcazenészként járta Európa nagyvárosait. A zenélés örömén és a nyári pénzkeresési lehetőségen túl, elsősorban az idegen városokban lakó emberek érdekelték, akikkel így, a zenélésen keresztül léphetett kapcsolatba.
Legutóbbi, Életünk végéig című regényét főként Jakartában, Indonézia fővárosában írta, ahol hét évig élt. A város monumentalitása, kaotikussága és az ott élő emberek sokszínűsége nagy hatással voltak rá. Alkalma nyílt ellátogatni Indonézia édenkerti szépségű, távoli vidékeire is, ahol az emberek még olyan archaikus életmódot folytatnak, mely nálunk talán már századokkal ezelőtt eltűnt. Regénye azonban mégse ezekről az egzotikus élményekről szól. Bár Indonézia megelevenedik a könyv lapjain, a történet egy magyar család életét mutatja be.
Felmerül a gondolat, hogy olykor messzebbre kell mennünk ahhoz, hogy jobban lássuk mindazt, ami nagyon közel van.

Barnás Ferenc 1959-ben született Debrecenben. 1978 és 1982 között fizikai munkás az oroszlányi és a tatabányai szénbányáknál.
1982 és 1988 között egyetemi tanulmányokat folytatott Debrecenben, Budapesten és Münchenben, illetve magánúton zenét tanult. 1983 és 2000 között évente 3-4 hónapot utcazenészként fuvolázott Németországban, Svájcban, Angliában, Franciaországban, Olaszországban és Ausztriában. 1988-ban végzett az ELTE magyar nyelv és irodalom, illetve esztétika szakán. 1991-ben doktori fokozatot szerzett ugyanott, disszertációja címe Hermann Hesse világképe. 1988 és 1994 között budapesti művészeti középiskolákban tanított irodalmat és esztétikát. 1990 és 1992 között az ELTE Művelődéstörténeti Tanszékén tanított zeneelméletet. 1994 és 2000 között szabadfoglalkozású író. 2000 és 2015 között múzeumi teremőr. 2015 óta szabadfoglalkozású író.
forrás: Wikipédia

Művei:
https://kalligram.libricsoport.hu/szerzoink/barnas-ferenc/

Honlap:
http://ferencbarnas.hu
https://www.facebook.com/BarnasFerenc