tematikusnap B92 protest

B-92 protestadások a Tilos Rádióban
2000.05.31-

A B-92 egy belgrádi, független rádióállomás. A B-92 nincs alárendelve egyetlen politikai szervezetnek sem, vagyis a háborús időkben gyakorlatilag az egyetlen hiteles információs forrásként szolgált az országban élőknek, vagy az ország sorsára kíváncsi külföldieknek.

2000 május 17-én a szerb rendőrség megszállta barátaink, a belgrádi B-92 rádió stúdióját és lefoglaltak minden berendezést. A militáns szerb vezetés bunkóságai ellen egyelőre nem tudunk sokat tenni, de azért csináltunk néhány dolgot.

Május 31-e, hétfőtől csütörtökig és vasárnap este tíztől fél órán át közvetítjük a B2-92 híreit, amelyet ők immár nem tudnak földi sugárzás útján továbbítani. Az adás műholdas közvetítéssel jut el hozzánk. A B-92 hírei addig hallhatók nálunk, amíg nekik nem lesz lehetőségük újra földi sugárzással adni. Kezdeményezésünket nyilatkozatban támogatta a Külügyminisztérium, a Nyilvánosság Klub és néhány más szervezet.

Küldtünk egy tiltakozó levelet a jugoszláv nagykövetségnek, amelyben nagyon szigorú hangon szóltunk hozzájuk. Ez biztosan hatott!

Szervezünk egy B2-92 napot a Szigetre, bár reméljük, hogy addigra már nem lesz szükségük a szolidaritásunkra.