Éri Péter

Felfelfoghatatlan veszteség érte a magyar és a Kárpát-medencei kultúra, a népzene és világzene iránt fogékony embereket itthon és a nagyvilágban, A táncházmozgalom és a Muzsikás zenekar alapembere, Éri Péter súlyos betegségére a halál tett pontot.

Már nem minden Tilos Rádiós tudja, hogy a mi népzenei műsorunkat is ő alapította Palotai Zsolttal együtt, és vezette is a kezdetektől éveken át.
Ma esti Népzenei adásunkban pedig búcsúzunk tőle, emlékeink felelevenítésével.

Hallgasd meg a Népzene Éri Pityu (Ripityon Ézsau) emlékadását:

Lejátszás

Pityu a nevelőapja révén került a népzene világába, Martin György tánc- és zenefolklorista ugyanis kiskorától vitte magával rendszeresen gyűjtőútjaira, ahol a népzene és a néptánc legjobb falusi mestereivel találkozott.

Ez meghatározó élmény volt számára. 14 évesen lett a Bartók Béla néptáncegyüttes szólistája, zenét autodidakta módon tanult. 1975-től volt a Sebő-együttes nagybőgőse, a Muzsikásnak vendégzenésze volt 1978-ig, azóta viszont az együttes tagja volt. Játszott brácsán, kontrán, furulyákon, mandolinon, valamint énekelt is.

A Muzsikás hangmérnöke, a népzenei feldolgozások szerzője, a Tilos Rádió mellett a Magyar Rádió rendszeres népzenei műsorának szerkesztője és készítője volt. Éri Péter 1995-ben átvehette a Muzsikás együttessel a Liszt Ferenc-díjat, 1999-ben a Kossuth-díjat kapott a magyar hagyományos népzene hazai és nemzetközi népszerűsítésében végzett állhatatos tevékenységéért, művészi munkásságáért. Egy évvel később a Magyar Örökség díjat, 2008-ban a legrangosabb nemzetközi világzenei elismerését, a World Music Expo WOMEX-díjat vehette át Sevillában. Ugyanebben az évben a zenekar Prima Primissima díjat, 2016-ban Budapestért díjat nyert. Éri Péter 2022-ben megkapta a Táncház díjat, idén augusztusban pedig kiemelkedő népművészeti munkássága elismeréseként átvehette a Martin György-díjat.