mementó Bakai Ferenc

Bakai „Reakthor” Ferenc
(1981.01.09.– 2007.05.22.)Reakthor a Webcsatorna WebTV műsorában
Hallgasd: Reakthor MixBár sosem volt annyira a köztudatban mint egyes kollégái, mégis talán többet tett az underground műfajért hazánkban mint sok más pályatársa.
Nevéhez fűződik többek közt az Illegalparty-k néven elhíresült bulisorozat aminek kitalálója és szervezője volt, a hármashatárhegyi party-k valamint a nemrégiben lebonyolított úgynevezett Papírgyár Party amit úgy is jellemezhetnénk mint egy multikulturális összművészeti rendezvény.

A partyszervezésben is előtérben tartotta a hazai lemezlovasok felléptetését, rendezvényeire nem volt jellemző hogy telepakolta külföldi meghívottal, munkáját, hitvallással és a zene szeretetével végezte, valamint mindvégig hű maradt a technó stílushoz. Következő Hármashatárhegyi rendezvényét június 2.-ára szervezte, sajnos az élet közbeszólt és ezen a party-n már nem lehet ott."Együtt csináltuk a Jailhouse-os prae gore-horror-cult filmklubot. Ő hozta a projektort, valaki más a filmet. Ha félórás késésben voltunk, akkor is mosolygott, kért egy sört, és 3 perc alatt összerakta az egész cuccot. Aztán felmentünk csócsózni vagy leültünk beszélgetni. Akkor is, ha gombostűt sem lehetett a nézők között leejteni, akkor is, ha ketten sem jöttek el. Volt időnk megismerni egymást. Nagyon összehaverkodtunk.

Utoljára egy őszi céges továbbképzésen találkoztunk. Együtt az utolsó sorban. Ásítoztunk vagy a rakoncátlan gyerkőcöket szórakoztattuk. A szünetekben széles vigyorral és jó hangosan pukkasztottuk a komoly embereket.

Csupaszív ember volt. Őszinte és tehetséges. Tele kérdésekkel és ötletekkel. Kiszolgáltatottsággal és humorral. Sárga plasztik cipőjéről az is megjegyezte, akivel csak egyszer találkozott. Nem szedett semmit, bár a zenéjére sokszor tomboltak szétcsúszott arcok, ő ezt másképp látta. Gyakran felbiciklizett a Hármashatár hegyre. Az utóbbi időben nagyon odafigyelt az egészségére.

Befeküdt a kádba. Megállt a szíve. A mentősök sem tudták visszahozni. Szombaton már nem zenél. Akik ismerték, nézzenek fel egy kicsit, s képzeljék el, hogy ő áll az égi djpult mögött, s az ő zenéjére tekeregnek a felhők.Jó utat, Fecó!"
- Pál Dániel